1 – 3 Septembrie
Stefan Hantel, aka Shantel, este un artist și producător german, cunoscut la nivel mondial pentru abordarea sa eclectică a muzicii și pentru fuziunea de stiluri diverse. Acesta și-a început cariera ca DJ, în Frankfurt. Inspirat de reacția publicului la melodiile celor de la Fanafare Ciocărlia, Shantel a hotărât să introducă în seturile sale elemente din muzica romani.
Una dintre caracteristicile distincte ale producțiilor lui Shantel este amestecul de muzică balcanică cu beaturi electronice, fapt care îl face să fie considerat unul dintre pionierii genului „Balkan Beats”. Pe lângă cariera solo, Shantel a fost și liderul formației Bucovina Club Orkestar, care a adus în prim-plan o varietate de sunete balcanice. În 2007 a lansat albumul „Disko Partizani, care a obținut o atenție semnificativă și a contribuit la popularizarea genului balkan beats.
Formată în 2011 de Ilias Kozas, Koza Mostra este o trupă rock cunoscută pentru amestecul energic de rock balcanic, ska, punk și elemente tradiționale grecești.
Un moment important pentru Koza Mostra a fost în anul 2013, când au reprezentat Grecia la Eurovision, care a avut loc în Malmö, Suedia. Aceștia au colaborat cu solistul Agathonas Iakovidis pentru piesa „Alcohol Is Free”, care a combinat elemente de muzică tradițională grecească cu un sound contemporan. Piesa a avut un impact puternic și a adus trupei un loc 6 în finală.
Tot în 2013, aceștia au lansat primul album – Keep up with the Rhythm – care a obținut o triplă certificare de Platină din partea autorității grecești a industriei muzicale IFPI.
Considerat „singurul muzician care a împrietenit acordeonul cu lumea rockului românesc”, Vali Crăciunescu a cântat de-a lungul timpului în mai multe trupe, cum ar fi Spitalul de urgență, Floare Albastră și Karma. De asemenea, a avut colaborări cu trupe legendare precum Phoenix, Cargo și Voltaj. În 2018, acesta și-a lansat noua formație, Cooperativa 9 care a bucurat audientele cu piese proprii dar si reinterpretari ale hiturilor formatiilor rock AC/DC, Metallica, etc intr-un stil aparte, „plin de haz, De Of și Aoleu!”
Direct de pe malul râului Una ce străbate orașul Bihać din Bosina și Herzegovina pe cel al Begăi, în Timișoara, trupa francofonă, creată în 2016, are în componența sa atât muzicieni profesionști, cât și profesori de literatură și limbi străine. Din pasiune pentru creativitate și muzică, aceștia s-au unit pentru a da naștere unui stil muzical original.
Versurile acestora sunt inspirate din lucrările clasice ale literaturii franceze și abordează teme precum dragostea, relațiile personale, subiectele sociale, muzica lor fiind un amalgam de influențe pop, rock, indie, folk, punk, dance și jazz.
Până în prezent, trupa a susținut concerte în Germania, Croația, Bosnia & Herzegovina, Serbia și Slovenia.
18 – 20 August
Formată în 2015 pe străzile pline de viață din Barcelona, trupa Rumbakana are în componența sa artiști din Columbia, Argentina, Uruguay și Catalonia, care au fost aclamați în numeroase localuri, petreceri de cartier și festivaluri. Cu rădăcini adânci în stilul de rumba stradală, grupul și-a dus pasiunea pentru muzică peste hotare, cucerind publicuri din Franța, Italia, și Spania. Rumbakana s-a făcut cunoscută pentru show-urile incendiare, dar și pentru colaborarea cu celebrul cântăreț, Manu Chao.
Influențe mexicane, rock, latino și blues sau, cu alte cuvinte, El Cuento de la Chica y la Tequila. Sunetul lor este acustic, puternic, o fuziune perfectă a diferitelor genuri muzicale. Primită cu mult entuziasm la fiecare eveniment și apreciată pentru stilul său autentic, trupa italiană El Cuento de la Chica y la Tequila transmite o energie pură și nemaiîntâlnită. În 2012 a premiată cu titlul Best „New Act” în cadrul Pistoia Blues 2012.
Înființată în 2009, Melmac Riders este o trupă sârbă de mashup. Începând cu anul 2011, aceasta a performat live în cluburi și la festivaluri din România, Serbia, Germania, Bulgaria, Elveția și Bosnia & Herzegovina. Până în prezent au lansat trei albume de studio, un EP și două concerte live pe DVD. Toate aparițiile scenice ale celor de la Melmac Riders sunt încărcate de forță și originalitate.
Formația timișoreană Dincolo de Ziduri este definită de stilul rock pe care îl împletește în mod original cu elemente din hard rock, rock simfonic și rock melodic. Cu o dorință intrinsecă de a crea și cânta muzică pentru suflete, nu pentru divertisment, membrii trupei reușesc să transmită acea emoție și energie care îți rămâne în inimă pentru mult timp. Anul acesta au lansat albumul „Antiteză” care te ridică de pe scaunul prea confortabil și așa cum și numele spune, te pune bine în Antiteză”.
Creată în 2018, la inițiativa lui Cristian Tucă (AIM, Overtone), The Hidden Jester este o trupă de rock’n’roll. Până în prezent, formația a lansat două albume: Mr. Anderson’s Journey Through Various States Of Mind (2019) și Devil in my head (2022). În 2022, aceasta s-a calificat la finala concursului dedicat trupelor underground Posada Rock, urcând pe scenă alături de nume mari ale muzicii rock naționale și internaționale, precum Bucovina, The Haunted, Paradise Lost și The Exploited.
Zoltan Varga, aka Zoleevee, și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din vremurile în care magnetofoanele Kashtan și casetofoanele deck erau la modă. Începând cu 1996, acesta a început să realizeze mai multe emisiuni tematice la Radio Vest, primul radio particular din Timișoara. Tot aici, și-a început cariera de DJ. În 1999, Zoleevee a devenit redactor muzical la diverse publicații locale, iar din 2010 acesta a editat blogul de recenzii muzicale DeAscultat.
Fie că vorbim despre rock sau synth-pop, electronic body music, punk, reggae sau disco, drum and bass sau melodic techno, seturile sale sunt percepute ca fiind magice.
28 – 30 Iulie
Fondată la sfârșitul anului 1999, de către Radu Almășan, în Brașov, dar cu data oficială de înființare în ziua de 14 februarie 2000, formația Bosquito a reușit, de-a lungul anilor, să capteze inimile fanilor săi. Renumită pentru abordarea lor muzicală eclectică și originală, combinând elemente de rock latin și alternativ cu influențe din muzica țigănească și balcanică, creațiile lor surprind prin versuri profunde și emotive, abordând teme precum iubirea, libertatea, călătoriile și viața de zi cu zi.
Din punct de vedere discografic, formația a lansat 6 albume – Bosquito (2000), Sar scântei (2001), Cocktail Molotov (2003), Fărâme din soare (2004), Babylon (2014) și Sus (2019) – și mai multe hituri de succes, precum Așa că beau, Pepita, Hopa hopa și Două mâini. Aceste single-uri aveau să aducă formației un val imens de popularitate, cel din urmă urcând și pe prima poziție în Romanian Top 100, în anul 2002.
În anii ce au urmat, trupa a trebuit să facă față mai multor schimbări.
Astăzi, Bosquito urcă pe scene în formula: Radu Almășas (voce), Ciprian Ioan Pascal (chitară), Mircea „Burete” Preda (chitară bas), Dorin Țapu (tobe) și Gilberto Ortega (percuție).
Formată în 2008, The Mono Jacks a câștigat rapid popularitate și și-a creat un nume solid în industria muzicală din România. Folosind influențe din rock-ul alternativ și post-punk, melodiile acestora au reușit să cucerească publicuri de la mari festivaluri din țară și străinătate, precum Sziget, Exit Festival, ARTmania și TIFF.
Primul album al acestora, „Maria”, a fost lansat în 2010 și a marcat prezența unui debut de succes. Urmat de două EP-uri îndrăznețe, Fortunes, în 2011, și Gândurile, în 2012.
După o pauză, în 2015, The Mono Jacks a revenit pe scene, de data aceasta cu un single care a însemnat și un început fresh pentru trupă – „Tablou” este despre emoții profunde, dragoste și oportunități care au fost ratate.
Indiferent de eveniment, The Mono Jacks reușește să capteze audiența cu prestațiile lor live pline de energie, concertele lor fiind cunoscute pentru atmosfera vibrantă și interacțiunea profundă cu audiența.
Fondată în 1994 la Cluj, Nightlosers este o trupă românească cu o abordare unică a muzicii. Combinând elemente de blues American și Rock ‘n’ Roll cu influențe din muzica populară românească, maghiară și țigănească, Nightlosers a dat naștere unui nou gen muzical, original și autentic: blues-ul ardelenesc.
În cei aproape 20 de ani de existență, formația a marcat festivaluri și evenimente importante de muzică, precum Notodden Blues Festival (Norvegia) GlobalFest, Webster Hall (New York) Labadoux Folk Festival (Belgia) Coin Street Festival (Londra), Sziget Island Festival (Ungaria), Teacher’s Rhythm’n’Blues Tour (România) și Cuba 2017 World Music Festival.
Pe plan național, aceștia sunt cunoscuți pentru piesele „Bețivan Ratat” și „Dragostea-i ca și o râie”. Nightlosers a devenit un nume important în peisajul muzical românesc, contribuind la promovarea muzicii de calitate și a valorilor culturale autentice. Prin fuziunea creativă a genurilor muzicale și a influențelor tradiționale, trupa a creat un stil propriu, original și inconfundabil.
În timpul pandemiei, s-au întâmplat și lucruri faine. Vorbim despre înființarea trupei Fără Filtru, care a avut loc pe 11 mai 2020.
Cum s-a întâmplat acest lucru? Ei bine, totul s-a desfășurat în mod natural. Basistul trupei ABB (ex-Amala), Kombell Cramba și Cris „Pappy” Irinoiu (ex- Labirint, Etajul 4, Fire Escape, The Stitch) s-au întâlnit în mod spontan, fără vreo intenție precisă de a iniția un proiect muzical.
După câteva sesiuni petrecute împreună și mai multe coveruri și compoziții originale, care aveau ca temă principală analiza societății actuale, cei doi și-au dat seama că până la formarea unei noi formații nu mai era decât un singur pas: găsirea unui nou membru.
După un an de căutări, Carina Meluț a fost cea care a îndeplinit toate cerințele cerute. Astfel, într-un final, trupa Fără Filtru a fost pregătită pentru prima apariție pe scenă, în formulă completă.
Ce înseamnă, de fapt, „Fără Filtru”? Acesta se referă la absența „filtrului pe canalul dintre gând și exprimarea acestuia pe cale verbală, unicul posibil impediment în exprimare fiind poate acela impus de rimă, dar muzica este cu siguranță rock. Ce fel de rock? Fără Filtru lasă asta la decizia publicului.”
Este 2012, iar în Timișoara are loc înființarea trupei THE CASE. Încă de la început, membrii formației s-au făcut remarcați prin abordarea lor îndrăzneață, creativă și inovatoare a muzicii, explorând diverse genuri și creând un stil distinctiv și inconfundabil.
Cu un concept stilistic ce se bazează pe experiențe personale și tematici profunde, THE CASE aduce o abordare diferită în compozițiile lor. Prin combinarea elementelor de garage rock, grunge, electronica și synthpop, trupa creează o structură sonoră complexă, captivantă și plină de energie, fapt care a transformat THE CASE în una dintre cele mai cunoscute și active trupe din orașul de pe Bega. Discografia lor include un EP, „The Case” (2014) și un album full-length, „Own the Night” (2017), alături de alte numeroase single-uri, printre care, „Throne”, „Fever” și „After You”, toate lucrate în colaborare cu celebrul producător Enrico
Tiberi, cunoscut pentru activitatea sa la o serie de case de discuri cu renume, printre care Sony Music, Universal sau Warner Music.
Louis King sau „The King of the Rockin’ Blues” a intrat în topurile australiene odată cu lansarea primului său album în 1996. Tot în același an, Louis King a câștigat și premiul pentru cel mai bun artist în cadrul festivalului Australian Blues Music Awards.
De-a lungul carierei sale, acesta a avut privilegiul să cânte alături de nume mari din zona de blues, precum BB King, Buddy Guy, Jimmy Vaughan (fratele chitaristului Stevie Ray Vaughan) sau Screaming J. Hawkings.
Stilul său original de compoziție, care combină elemente de Rockabilly, Rock’n’Roll și Blues, a fost apreciat și recunoscut de publicații precum „Rolling Stone Magazine” și „Blues Review”, cunoscută ca „biblia” Blues-ului american. La începutul anului 2017, Louis a impresionat publicul american cu muzica sa inconfundabilă la faimosul festival „Viva Las Vegas”, urmat de un turneu internațional care a marcat 20 de ani de carieră. În timpul acestui turneu, Louis King a susținut concerte și în România, în orașe precum București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova sau Brașov, în locații precum Berăria H, Rockstadt și Brezoi International Blues Festival.